Evropske berze u padu sedmi dan zaredom | Ekonomist

Evropske berze u padu sedmi dan zaredom

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija pale su sedmi dan zaredom, što je najviše posljedica pritiska na cijene nafte i drugih sirovina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 odsto, skliznuvši sedmi dan zaredom, i to na najniži nivo u sedam nedjelja.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,25 odsto, na 7.395 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,60 odsto, na 12.957 bodova, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.310 bodova.

Pad cijena akcija najviše je posljedica zabrinutosti ulagača zbog jučerašnjih gubitaka na Wall Streetu, pri čemu je najviše izgubio energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Jutros je pad cijena nafte nastavljen četvrti dan zaredom. Na londonskom je tržištu barela pojeftinio 1,3 odsto, na 61,45 dolara, a na američkom tržištu 1,1 odsto, na 55,10 dolara.

Posljedica je to juče objavljene procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da se u narednoj godini očekuje rast proizvodnje nafte u SAD-u, dok je procjene o potražnji ta agencija smanjila i za ovu i za narednu godinu.

Analitičari kažu da jučerašnji pad američkih berzanskih indeksa loše uiče na berze, posebno na akcije u energetskom i industrijskom sektoru.

Ističu i da je tržište akcija posljednjih mjeseci raslo gotovo bez poremećaja, pa je korekcija cijena bila očekivana.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na gubitku 0,6 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 1,6 odsto, na 22.028 bodova.


 

Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top