Evropske berze pod pritiskom pada cijena nafte | Ekonomist

Evropske berze pod pritiskom pada cijena nafte

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su pale, nakon jučerašnjeg rasta, a pod najvećim je pritiskom energetski sektor zbog pada cijena nafte.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je juče ojačao 1 posto.

Frankfurtski DAX indeks bio je u 9,30 sati na dobitku 0,2 posto, dok su londonski FTSE i pariški CAC oslabili 0,1 posto.

Najviše je jutros, 0,8 posto, pao STOOX 600 indeks energetskog sektora jer su cijene nafte pod pritiskom nakon poruke Venecuele da bi globalna proizvodnja trebala biti oko 10 posto manja kako bi se uravnotežila s potražnjom.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,4 posto, na 45,79 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 43,05 dolara.

Ulagači su oprezni i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke.

Doduše, ne očekuje se povećanje kamata, no ulagači će pažljivo analizirati saopštenje Feda i pratiti hoće li predsjednica banke Janet Yellen na konferenciji za novinare u srijedu naznačiti kada bi se taj potez mogao povući.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 16.492 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top