Evropske berze pod pritiskom jakog eura

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su pale jer se ulagači plaše da bi snažan euro mogao naštetiti izvozno usmjerenoj ekonomiji eurozone.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što juče blago ojačao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,25 odsto, na 7.379 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.277 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto, na 5.097 bodova.

Na tržištima vlada oprez jer se kurs eura prema američkoj valuti približio granici od 1,21 dolara, najvišem nivou od januara 2015. godine.

Jačanje eura ne ide u prilog evropskim izvoznicima jer zbog toga slabi cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

A euro je u zamahu od juče kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi rekao da će banka ove jeseni, najvjerovatnije u novembru, odlučivati o smanjenju podsticajnih mjera.

Predsjednik ECB-a poručio je da ekonomija eurozone jača, ali da je inflacija i dalje slaba. Rekao je i da ECB mora uzeti u obzir slabljenje inflacije zbog snažnog eura.

No, osim toga nije se više osvrnuo na jačanje evropske valute, pa su ulagači koji ′igraju′ na euro odahnuli jer su se plašili da bi Draghi mogao upozoriti da jaki euro šteti izvozno usmjerenoj ekonomiji eurozone.

“Draghi je govorio o euru, ali o njegovom uticaju na inflaciju. No, osim što je rekao da će pratiti kretanje kursa eura, Draghi nije naznačio da će banka nešto preduzeti u vezi toga”, kaže Mitul Kotecha, direktor u Barclays banci u Singapuru.

I dok jaki euro pritiska tržišta, podršku im pruža dalji rast cijena nafte, koje su od početka nedjelje u uzlaznom trendu jer rafinerije u Meksičkom zalivu i Teksasu obnavljaju proizvodnju nakon uragana Harvey.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je jutros 0,1 odsto, na 49,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 54,75 dolara.

A na većini azijskih berzi cijene su akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na dobitku 0,6 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 odsto, na 19.274 boda. U cijeloj ovoj nedjelji taj je indeks potonuo 2,1 odsto.


 

Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top