Evropske berze: Početak nedjelje obilježio pad akcija | Ekonomist

Evropske berze: Početak nedjelje obilježio pad akcija

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su pale, najviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena metala, a pod pritiskom je i Deutsche banka jer je najavila prikupljanje svježeg kapitala i restrukturiranje.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,6 odsto, nakon prošlonedjeljnog rasta.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,40 odsto, na 7.346 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 odsto, na 11.940 bodova, a pariski CAC 0,40 odsto, na 4.974 boda.

Pod pritiskom je jutros rudarski sektor zbog pada cijena bakra, cinka i aluminijuma.

Uz to, jutros su dodatno pale cijene nafte, koje su se prošle nedjelje našle pod pritiskom vijesti o povećanju proizvodnje u SAD-u, ali i da je Rusija u februaru zadržala proizvodnju na nivou iz januara, dok su se ulagači nadali smanjenju.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,7 odsto, na 55,50 dolara.

Bankarski je sektor pod pritiskom pada cijene akcija Deutsche banke za više od 5 odsto jer je najveća njemačka banka najavila prikupljanje 8 milijardi eura svježeg kapitala i restrukturiranje nakon prošlogodišnjeg gubitka od 1,4 milijarde eura.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što bi Fed uskoro mogao povećati ključne kamatne stope.

Mnogi zvaničnici američke centralne banke, među kojima i predsjednica Janet Yellen, posljednjih dana signaliziraju da je povećanje kamata moguće već ovog mjeseca jer se rast ekonomije ubrzava, dok inflacija jača.

Zbog toga sada trgovci novcem procjenjuju da postoji oko 90 odsto šansi da će Fed u martu povećati kamate, dok su još prije nedjelju dana ti izgledi bili manji od 35 odsto.

Ulagači su suzdržani i zbog geopolitičkih napetosti nakon što je jutros Severna Koreja ispalila četiri projektila.

Uprkos tome, na većini azijskih berzi cijene su akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio u plusu 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,5 odsto, na 19.379 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top