Evropske berze pale, rezultati kompanija slabi | Ekonomist

Evropske berze pale, rezultati kompanija slabi

Na evropskim berzama su u utorak ujutro cijene akcija blago pale jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 odsto, nakon što je juče za toliko ojačao.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,2 odsto, dok je i pariski CAC za toliko oslabio.

Ulagači su oprezni jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni. Tako je jutros cijena akcije Commerzbanka pala više od 3 odsto jer je ta njemačka banka izvijestila o padu operativne dobiti u drugom tromjesečju.

Oštro je, 3,5 odsto, pala i cena akcije Luxottice jer je taj italijanski proizvođač naočara smanjio procjene svojih poslovnih rezultata u ovoj godini.

S druge strane, akcija Faurecie poskupjela je 4 odsto, nakon što je taj francuski proizvođač automobilskih djelova povećao procjene rezultata u ovoj godini.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,7 odsto, blizu najviših nivoa u posljednjih godinu dana.

Međutim, na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks pao 1,4 odsto, na 16.383 boda, najniži nivo u dvije nedjelje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top