Evropske berze: Oprezna trgovina, akcije nastavljaju rast | Ekonomist

Evropske berze: Oprezna trgovina, akcije nastavljaju rast

Nakon sedam dana rasta cijena akcija, na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, pri čemu je rudarski sektor oslabio, dok je vazduhoplovni ojačao.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče ojačao 0,3 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,20 odsto, na 7.285 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,10 odsto, na 11.783 boda, a pariski CAC 0,15 odsto, na 4.918 bodova.

Nakon nekoliko dana znatnog rasta cijena akcija, ulagači su se jutros odlučili na predah, iako su juče berzanski indeksi na Wall Streetu dostigli nove najviše nivoe u istoriji.

U fokusu su poslovni rezultati kompanija, a nakon što je Air France-KLM izvijestio o većoj operativnoj dobiti nego što su analitičari očekivali, akcija te vazduhoplovne kompanije, kao i Lufthanse, poskupila je više od 2 odsto.

S druge strane, rudarski je sektor pao za 0,9 odsto, što je posljedica pada cijena metala.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je zaustavljen rast cijena nafte, koje su krajem prošle i početkom ove godine znatno rasle jer je OPEC odlučio smanjiti proizvodnju. Međutim, proizvodnja nafte u SAD-u raste, što bi moglo umanjiti uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a.

Podaci pokazuju da zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u rastu, što znači da je neravnoteža između ponude i potražnje i dalje znatna.

Zbog toga se već duže vreme cijene nafte kreću u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,1 odsto, na 53,05 dolara, dok na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 55,75 dolara.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 19 mjeseci.

No, na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 odsto, na 19.347 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top