Evropske berze: Katalonska kriza zabrinula ulagače | Ekonomist

Evropske berze: Katalonska kriza zabrinula ulagače

Na evropskim berzama u srijedu se trguje oprezno, pri čemu su zbog katalonske krize pod najvećim pritiskom španske i akcije banaka.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcije bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 odsto, nakon nekoliko dana rasta.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,05 odsto, na 7.471 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 odsto, na 12.932 boda. Pariski CAC oslabio je 0,15 odsto, na 5.359 bodova.

Rast njemačkog DAX indeksa onajviše se zahvaljuje jačanju akcije u automobilskom sektoru, nakon što su juče objavljeni podaci o znatnom rastu prodaje vozila u SAD-u.

Tako je cijena akcije Volkswagena jutros porasla 2,2, a Daimlera 1,5 odsto.

S druge strane, pao je indeks bankarskog sektora, za 1,2 odsto, što je ponajviše posljedica pada cijena akcije španskih banaka zbog kriza nakon što su se građani Katalonije na referendumu izjasnili za nezavisnost. Vlada u Madridu tvrdi da je referendum protivustavan.

Zbog toga je pod pritiskom i španski IBEX berzanski indeks.

Pod pritiskom je i energetski sektor jer je posljednjih dana prikočen rast cijena nafte zbog rasta proizvodnje u SAD-u i nekim članicama OPEC-a.

Na londonskom se tržištu jutros barelom trguje po 55,60 dolara, dok mu je juče u ovo doba cijena iznosila 55,85 dolara.

Na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,7 odsto, na 50,05 dolara.

A na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u plusu 0,3 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 odsto, na 20.626 bodova, novu najviši nivo u dvije godine.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top