Evropske berze: Indeksi u manjem padu | Ekonomist

Evropske berze: Indeksi u manjem padu

Na evropskim berzama u utorak ujutro najvažniji indeksi bilježili su minuse, budući da su investitore razočarali najnoviji makroekonomski pokazatelji iz Kine o smanjenju trgovinske razmjene sa svijetom.

Panevropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,2 odsto, pri čemu je u većini sektora cijena akcija oslabila.

Istovremeno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,15 odsto, na 7.520 bodova, frankfurtski DAX za 0,13 odsto, na 12.240 bodova, a pariski CAC za 0,23 odsto, na 5.196 bodova.

Najviše su pritom pale cijene akcija proizvođača sirovina, u prosjeku za 0,3 odsto, jer su slabiji od očekivanja podaci o trgovinskoj razmjeni Kine sa svijetom, inače najvećeg svjetskog potrošača metala, podstakli zabrinutosti oko smanjivanja globalne potražnje, pritiskavši naniže cijene bakra.

Kina je u julu zabilježila usporavanje rasta izvoza na 7,2 odsto, što je najniža stopa rasta još od marta. Istovremeno, uvoz je porastao po godišnjoj stopi od 11 odsto, što je najniža stopa rata od decembra prošle godine.

Među najvećim gubitnicama akcija je proizvođača nakita Pandore, s padom cijene za 8 odsto nakon što je kompanija izvijestila o slabijim od očekivanja poslovnim rezultatima. Znatno su zbog istih razloga pale i cijene akcija britanske osiguravajuće kuće Standard Lifea, za 1,2 odsto te Intercontinental Hotels grupe, za 3 odsto.

Najveća dobitnica akcija je njemačka energetska grupa Uniper, sa skokom cijene za više od tri odsto, budući da je podigla procjene ovogodišnjeg poslovanja i dividende.

Dosad je otprilike 70 odsto kompanija čije su akcije sadržane u MSCI Evrope indeksu izvijestilo o zaradama u drugom tromjesečju, pri čemu je njih nešto više od 60 odsto ispunilo ili premašilo očekivanja analitičara, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u utorak se spustio 0,3 odsto, na 19.996 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top