Evropske berze bilježe rast na početku sedmice | Ekonomist

Evropske berze bilježe rast na početku sedmice

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle, nakon prošlonedjeljnog pada, jer su ulagači odahnuli zahvaljujući slabljenju napetosti u vezi sa Sjevernom Korejom.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,7 odsto, nakon što prošle nedjelje pao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,45 odsto, na 7.411 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,80 odsto, na 12.402 boda, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.156 bodova.

Prošle nedjelje su na većini evropskih berzi cijene akcija pale jer ulagači nisu htjeli da rizikuju nakon što je Sjeverna Koreja izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus, što je izazvalo velike geopolitičke napetosti.

No, jutros je ulagače ohrabrilo smanjivanje tih tenzija jer se Sjeverna Koreja suzdržala od novih provokacija.

Očekivalo se, naime, da bi ta zemlja tokom proslave godišnjice osnivanja ovih dana mogla ispaliti novu raketu. No, umjesto toga, održana je samo velika proslava na kojoj je Kim Džong Un čestitao naučnicima zaslužnima za prošlonedjeljni nuklearni opit.

Pozitivno na tržište utiče i slabljenje Irme, nakon što je taj uragan juče zahvatio Floridu.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte, nakon što je Saudijska Arabija najavila mogućnost produženja dogovora o smanjenju proizvodnje i nakon marta iduće godine.

Zahvaljujući tome, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 35 centi, na 47,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 22 centa, na 56,00 dolara.

I na većini azijskih berzi cijene su akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio 1,4 odsto, na 19.454 bodova.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top