Evropska unija prošle godine na neispravan način potrošila 6,4 milijarde evra

Evropska unija prošle godine na neispravan način potrošila 6,4 milijarde evra

Evropska unija je prošle godine na neispravan način potrošila 6,4 milijarde evra, od čega su dvije petine troškova zemalja članica i evropskih institucija učinjene greškom.“Nije riječ o prevari, nefikasnosti ili bacanju novca. Posrijedi je procjena količine novca koji nije smio biti isplaćen jer nije korišćen u potpunom skladu s pravilima EU”, saopštio je Evropski revizorski sud.

Objašnjavajući da većina grešaka potiče od pogrešne primjene ili nerazumijevanja često složenih pravila EU o trošenju sredstava, dok su samo 22 slučaja označena kao moguća prevara i upućena službi EU za borbu protiv korupcije (OLAF).

Nepravilno je isplaćeno 4,4 posto budžeta EU za 2014. koji je iznosio 142,5 milijardi evra. Revizorski sud bi htio da se stopa greške smanji na dva odsto.

Revizorski sud je posebna nadzorna institucija EU, nadležna za provjeru prihoda i rashoda svih tijela. Sud kontroliše ispravnost i zakonitost, te regularnost svih transakcija, a sjedište mu je u Luksemburgu.

Izvor:Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top