Evropska Unija počinje da razvija evropski super računar | Ekonomist

Evropska Unija počinje da razvija evropski super računar

Evropska komisija već duže vremena razmišlja o izgradnji super računara na području EU, koji bi služio zemljama članicama i omogućilo Evropi da uhvati korak sa drugim zemljama koje takav računar već imaju.

Da bi odlučili kakav super računar je Evropi zaista potreban, gdje bi se gradio i ko bi ga i sa koliko eura finansirao, Evropska komisija je pokrenula konsultacije sa zemljama članicama. Pozvani su svi, od predstavnka zemalja pa do proizvođača i institucija koje bi ga eventualno koriste, da izraze svoje mišljenje o njegovom budućem razvoju.

Kako ističu u Evropskoj komisiji, rezultat konsultacija će pomoći da se podrži razvoj sljedeće generacije računara i digitalne infrastrukture u Evropi.

Računari visokih performansi imaju veliki potencijal za nauku, društvo i ulaganje zbog mogućnosti da analiziraju velike količine podataka u relnom vremenu. Oni mogu efikasno da rješavaju društvene i naučne izazove u područjima kao što su razvoj personalizovanih ljekova, dekodiranje ljudskog mozga, predviđanje klimatskih promjena i ublažavanje velikih industrijskih i prirodnih katastrofa.

U pregledu Strategije digitalnog tržišta za 2017. godinu, EK je najavila predlog za evropsku inicijativu za računarstvo visokih performansi, ističući ga kao ključni element za budućnost evropskih istraživanja i industrije. Za razvoj sljedeće generacije super računara potrebne su velike investicije.

Upravo stoga je, ističu u Evropskoj komisiji, važno da zemlje članice, javni i privatni sektor udruže snage kroz evropsku inicijativu. Podršku za razvoj integrisanog svjetskog računarstva visokih performansi i digitalne infrastrukture već su dale neke zemlje članice: Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Holandija, Portugalija, Slovenija i Španija.

EK planira da prihvati inicijativu do 2018. godine.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top