Evropska komisija o gasovodima | Ekonomist

Evropska komisija o gasovodima

Evropska komisija planira da u sklopu velike Evropske energetske unije obezbijedi zemljama jugoistočne Evrope snadbijevanje gasom iz tri različita izvora i pravca.

Takođe, Evropska komisija se ne protivi izgradnji gasovoda Turski tok, pod uslovom da dobije saznanja o zakonskom okviru i bezbijednosti dolaska gasa tim gasovodom. To je izjavila portparolka Evropske komisije Ana Kaisa Itkonen, na pitanje agencije Beta da li Evropska komisija dijeli sugestiju SAD da Srbija i druge zemlje regiona treba da se opredijele za Transjadranski gasovod (TAP), a ne za Turski tok.

Upitana kako će jugoistočna Evropa obezbijediti snabdevanje gasom ako se procjenjuje da se gasovodom TAP iz Azerbejdžana u Evropu može dopremiti 10 milijardi kubnih metara godišnje, a Turskim tokom 63 milijarde kubnih metara gasa, porptarolka za energetiku u Evropskoj komisiji je rekla da EK nije upoznata s američkim zahtijevom da se zemlje regiona isključivo okrenu gasovodu TAP.

Ona je ustvrdila da se SAD i EU ne dogovaraju kada su u pitanju strategijski pravci dotoka gasa u Evropu i da EU vodi svoju politiku i da se po pitanju snabdijevanja Evrope gasom isključivo rukovodi ciljevima Evropske energetske unije, a u sklopu toga i tekućim naporima da se jugoistočnoj Evropi obezbijedi snabdijevanje gasom iz tri izvora.

Ana Kaisa Itkonen je naglasila da je, imajući u vidu najavu ruske kompanije Gasprom da će biti obustavljene isporuke ruskog gasa Evropi do 2019. preko Ukrajine, formirana ministarska radna grupa zemalja jugoistočne Evrope koje su članice EU i koja upravo nastoji da nađe rješenja za tri izvora snabdijevanja gasom.

U tu grupu su na tehničkom nivou uključene i Srbija i druge zemlje regiona koje su kandidati za članstvo u EU i sljedeći sastanak o tome će biti održan u Dubrovniku u julu.

Evropska komisija, kako je naglasila Itkonen, nije protiv izgradnje Turskog toka, već želi da bude sigurna da će cio projekat biti sproveden saglasno pravilima EU, kako kada je riječ o zakonima tako i bezbijednosti dotoka gasa.

“Ne želimo da prekinemo partnerstvo sa Rusima kada je u pitanju snabdijevanje gasom, već da obezbijedimo snabdijevanje iz više izvora, a ne samo ruskog”, objasnila je portparolka Itkonen na pitanje gdje će jugoistočna Evropa naći dovoljne količine gasa ako se prekine snabdijevanje preko Ukrajine i bude dovedeno u pitanje izgradnja gasovoda Turski tok.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top