Evropska centralna banka uzrokovaće još veći jaz između bogatih i siromašnih

Evropska centralna banka uzrokovaće još veći jaz između bogatih i siromašnih

Evropska centralna banka je početkom marta, nakon nekoliko godina odlaganja, napokon pokrenula program ubrizgavanja novca u finansijski sistem. Program će dodatno spustiti kamatne stope na temelju čega se očekuje veća dostupnost novca u ekonomiji. Uz veću dostupnost novca, rašće potrošnja i investicije, a to će na kraju dovesti i do rasta proizvodnje i broja radnih mjesta.

No da je sve tako jednostavno ECB bi se već davno odlučila na program ubrizgavanja novca. Program je odlagan do sada jer se ECB bojala da negativni efekti ubrizgavanja novca nadmašuju pozitivne. Neki od negativnih efekata su:

Veći jaz između bogatih i siromašnih

Jedan od najočitijih efekata ubrizgavanja novca u finansijski sistem je nagli rast cijena akcija i drugih finansijskih instrumenata. Ubrizgavanje je tek počelo, a indeks DAX koji se sastoji od akcija 30 velikih njemačkih kompanija je od početka godine porastao čak 21%, što je daleko više od uobičajene stope rasta. Trenutna vrijednost DAX-a na platformama MTradinga je 11.842 poena, što je samo nekoliko procenata ispod najvišeg nivoa u istoriji kojeg je dosegao prije desetak dana. Budući da su akcije i ostali finansijski instrumenti u vlasništvu uskog kruga najbogatijih ljudi, upravo će oni najviše profitirati od ubrizgavanja novca, a to će dodatno povećati jaz između bogatih i siromašnih građana.

Odlaganje potrebnih reformi

Budući da će ubrizgavanje novca u finansijski sistem gotovo sigurno poboljšati ekonomsku situaciju u zemljama eurozone, vlade tih zemalja će dobiti više manevarskog prostora i moći odložiti sprovođenje važnih strukturnih reformi koje bi dugoročno bile korisnije za njihovu ekonomiju. Budući da je ubrizgavanje novca već sada spustilo kamatne stope na najniže nivoe u istoriji, države će imati dobar izgovor za dodatno zaduživanje po „povoljnim” uslovima. Pojednostavljeno rečeno, Evropska centralna banka će omogućiti političarima nastavak politike guranja mnogih problema pod tepih.

Pritisak na samostalnost centralnih banaka

Nakon što ECB popravi ekonomsku situaciju, u budućnosti će političari i cjelokupna javnost imati prevelika očekivanja od centralnih banaka. Na prve naznake neke buduće recesije odmah će doći do velikog pritiska na ECB od kojeg će se očekivati još veći angažman, a ukoliko ECB odbije takav angažman postoji mogućnost da će se smanjiti samostalnost ECB-a u sprovođenju monetarne politike. To bi bilo vrlo opasno, budući da centralne banke nisu svemoguće i ne mogu riješiti sve probleme. Mjere koje posljednjih godina sprovode centralne banke širom svijeta su po mnogima previše radikalne i prije samo desetak godina bile bi nezamislive.

Očekivanja analitičara

Analitičari MTradinga smatraju da će pozitivni efekti ubrizgavanja novca u finansijski sistem na kraju ipak biti veći nego negativni te će dovesti do poboljšanja ekonomske situacije širom Evrope. Kad su u pitanju finansijska tržišta, euro će vjerovatno dodatno oslabiti u odnosu na američki dolar, a dionice na razvijenim tržištima – pogotovo u Njemačkoj – nastaviće rasti. Najjednostavniji način za ulaganje u njemačke akcije je ulaganje u DAX indeks koji nude mnoge online brokerske kuće.

Analizu pripremio:

MTrading

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top