Evropska centralna banka traži od EU jedinstven pristup otpisu dugova banaka

Direktivom EU-a propisuje se da pojedini kreditori, poput vlasnika bankovnih obveznica s prvenstvom naplate, treba da preuzmu na svoja leđa teret potpore posrnulom zajmodavcu.

Evropska centralna banka (ECB) smatra da bi Evropska unija trebala da usvoji jedinstven pristup otpisu dugova banaka kako taj teret ne bi padao na leđa poreznih obveznika.  Odgovarajuća evropska direktiva trebala bi u cijelosti da stupi na snagu u januaru iduće godine, ali niz članica EU-a, uključujući Njemačku, već je odlučio da samostalno reguliše to pitanje. Direktivom EU-a se propisuje da pojedini kreditori, poput vlasnika bankovnih obveznica s prvenstvom naplate, treba da preuzmu na svoja leđa teret potpore posrnulom zajmodavcu, čime štite porezne obveznike od takvih finansijskih tereta.

U mišljenju o nacrtu njemačkog zakona, ECB je u utorak upozorio da različiti propisi u pojedinim zemljama o statusu neosiguranih bankovnih obveznica s višim prioritetom naplate stvaraju nesigurnost.

– Zajednički okvir na nivou Unije o stupnjevima prioritetne naplate neosiguranih bankovnih obveznica s prioritetom naplate mogao bi da pomogne da se izbjegne fragmentacija tržišta unutar Unije za te instrumente i da se izbjegne dodatno usložnjavanje zadataka ECB-a na području monetarne politike i na području supervizije, poručuju iz banke.

Njemački nacrt zakona de facto propisuje niži stepen naplate za određene kategorije neosiguranih obveznica s višim prioritetom naplate u odnosu na ostale kategorije dužničkih papira s višim prioritetom naplate, poput međubankovnih i korporativnih depozita i instrumenata tržišta novca. U ECB-u se slažu da bi se time olakšala likvidacija posrnule banke i otklonilo “implicitno državno jamstvo” za taj dug, u duhu evropske direktive o sanaciji i likvidaciji banaka. Upozoravaju ipak na još uvijek prisutnu značajnu neizvjesnost u pogledu statusa duga izdanog prema zakonima zemalja izvan Evropskog ekonomskog područja.

– Prisutan je značajan nivo neizvjesnosti u pogledu tretmana postojećih dužničkih instrumenata koji su izdati prema zakonima trećih zemalja. Prekogranične implikacije alata koji predviđa uključivanje kreditora u sanaciju banaka vrlo su složeno pravno pitanje i predmet rasprava u međunarodnim tijelima, podsjećaju u ECB-u.

Izvor:

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top