Evropska centralna banka razmatra mogućnost povećanja kamata? | Ekonomist

Evropska centralna banka razmatra mogućnost povećanja kamata?

Vrijednost evropske valute u petak je porasla skoro 1% prema američkoj, dosegavši najviši nivo prema dolaru u skoro tri nedjelje.

Euro je ovonedjeljno trgovanje zatvorio na nivou 1,0673 dolara, u poređenju sa 1,0622 dolara na kraju prethodne sedmice.

Nakon što je u srijedu pao na jednonedjeljni minimum 1,0539 dolara, euro se počeo oporavljati u četvrtak, podstaknut optimizmom predsjednika Evropske centralne banke, Marija Dragija po pitanju ekonomskog rasta u eurozoni.

Dodatni podsticaj evropskoj valuti dale su spekulacije da ECB razmatra mogućnost povećanja kamatnih stopa prije okončanja programa kvantitativnog monetarnog popuštanja.

Na konferenciji za medije nakon sastanka Upravnog odbora ECB, Dragi nije eksplicitno odbacio ove spekulacije.

Evropske monetarne vlasti su u četvrtak odlučile da zadrže kamate na dosadašnjim nivoima; referentnu na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto. ECB je takođe odlučila da od aprila smanji program podsticaja kupovine državnih i korporativnih obveznice sa 80 milijarda eura, na 60 milijardi eura mjesečno, do kraja 2017. godine.

Analitičari BN Paribas predviđaju će program podsticaja ostati na snazi do polovine 2018. godine, a da bi, zbog pritiska banaka, kojima ne odgovaraju minusne kamate na depozite, do pooštravanja monetarne politike ECB moglo doći u septembru ove godine.

Kreatori evropske monetarne politike slede strategiju usvojenu od američke centralne banke. Federalne rezerve su ukinule stimulativni program u oktobru 2014. godine, i po prvi put povećali kamate u decembru 2015. Dok takav pristup može biti odgovarajući za ekonomiju koja se primarno finansira od tržišta kapitala, drugačija taktika bi mogla biti prikladna za region kao što je 19-člana eurozona, gde se kompanije više više oslanjaju na kreditiranje banaka, konstatuje Bloomberg.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top