Evropska centralna banka podigla procjene rasta BDP-a

Evropska centralna banka (ECB) podigla je procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za evrozonu u ovoj godini, na 2,2 odsto, ističući pozitivan doprinos migranata i žena u jačanju radne snage.

U ranijim procenama ECB je predviđala rast BDP-a u 19-članoj ekonomiji u 2017. godini u visini 1,9 odsto.

“Imigracija je dala veliki pozitivan doprinos radno sposobnom stanovništvu tokom oporavka, odražavajući prije svega priliv radnika iz novih zemalja članica Evropske unije (EU)”, navodi se u ekonomskom biltenu ECB, objavljenom u četvrtak.

U biltenu dodaju da je “to vjerovatno takođe imalo značajnog uticaja na radnu snagu, posebno u Njemačkoj i Italiji, ali i u nekim manjim ekonomijama evrozone”.

Nastavljajući dugoročni trend, povećanje radne snage tokom ekonomskog oporavka pokretano je participacijom žena, kaže se dalje u biltenu ECB-a.

Dok je povećani udio starijih dobnih grupa karakterističan za oba pola, kod žena je rast stope participacije tokom oporavka bio izrazitiji, a pad je bio manji među pripadnicima radne snage u najboljim godinama, napominju u biltenu.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top