"Evropljani ne plašite se jedinstva" | Ekonomist

“Evropljani ne plašite se jedinstva”

Papa Franjo pozvao je danas Evropljane da se ne plaše jedinstva i da ostave sa strane nacionalističke i druge lične interese.

Tokom posjete Bolonji, na dan kada se u Kataloniji održava referendum o nezavisnosti koji Madrid pokušava da spriječi, papa nije pomenuo nasilje policije tokom referenduma u toj španskoj pokrajini, navodi AP.

Papa je, ipak, obraćajući se studentima Univerziteta u Bolonji, podsjetio da je Evropska unija (EU) “rođena iz pepela rata” kako bi garantovala mir.

Kako je dodao, sukobi i drugi interesi “sada prijete tim osnivačkim idealima”.

“Ne plašite se jedinstva! Neka posebni interesi i nacionalizam ne čine uzaludnim hrabre snove osnivača EU”, poručio je papa Franjo.

Vatikan je nagovijestio da ne podržava napore za nezavisnost Katalonije, negirajući ranije iznijetu tvrdnju katalonskog sveštenika da bi odmah priznao nezavisnost Katalonije, dodaje AP.

Španska nacionalna policija intervenisala je kako bi zatvorila birališta širom Katalonije na dan za kada su katalonske vlasti zakazale referendum o nezavisnosti te bogate španske pokrajine, pri čemu se sukobila sa glasačima.


Izvor: Rtcg

Komentariši

Top