Evropi predstoji nestašica maslaca | Ekonomist

Evropi predstoji nestašica maslaca

Neuobičajen fenomen, da u cijelom svijetu maslac dostiže rekordne cijene, prva je u aprilu primijetila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Time se počela odmotavati priča koju, u posljednje vrijeme, vrte evropski mediji o tome da su u cijeloj Njemačkoj u jednoj godini cijene mliječnih proizvoda porasle za 13 odsto, da u Francuskoj slijedi skok cijena kroasana, a da u Velikoj Britaniji već danas računaju da bi moglo biti nestašice maslaca za Novu godinu.

Sada i Financial Times piše da cijeloj Evropi predstoji nestašica maslaca. U pozadini svega stoji odluka EU-a iz 2015. da liberalizuje trgovinu mlijeka. Preko noći se dogodilo da je ponuda jako nadmašivala potražnju, što je značilo da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale, da bi na kraju farmeri i seljaci sve brže odustajali od daljeg uzgoja krava muzara.

Financial Times dalje napominje da potrošnja maslaca već godinama širom svijeta, posebno Zapada, stalno raste, pored ostalog i zbog “lošeg publiciteta” nekih namaza na bazi biljnog ulja i njihovog potencijalnog rizika po zdravlje. Kako je riječ o namirnici koja se ne može skladištiti, ili barem ne jednostavno, svijet će ove godine, prema predviđanjima FAO i Financial Timesa, trebalo da bude gladan maslaca koji će zato biti sve skuplji.

Uzroci su klimatske promene, nedovoljno krava koje daju mlijeko, ali i dvije političke odluke EU-a, prenosi Express.hr.

 

Izvor: Financial Times / SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top