Evropa zadovoljna rezultatima izbora u Holandiji | Ekonomist

Evropa zadovoljna rezultatima izbora u Holandiji

Holandski izbori zabilježili su rekordnu izlaznost birača u posljednjih 30 godina, koja je iznosila 79 posto, a na nekim mjestima poput grada Nijmeogena, birališta su morala naručiti dodatni izborni materijal i produžiti glasanje kako bi ljudi imali dovoljno vremena za izborno izjašnjavanje.

Nakon 95 posto prebrojanih glasova birača na parlamentarnim izborima održanim u srijedu u Holandiji, Ruteova VVC dobija 33 mjesta u parlamentu, dok Stranka za slobodu (PVV) populista Gerta Vajldersa dobija 20 mjesta.

Iz Brisela, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je holandskom liberalnom premijeru na “jasnoj pobjedi” nazvavši holandske izbore “glasom protiv ekstremista.

Dvije su stranke na trećem mjestu s 19 parlamentarnih zastupnika – Hrišćanski demokrati i Centristi D66, a iza njih nalaze se Socijalistička stranka i Zelena ljevica s po 14 mjesta.

Rute je u prvom obraćanju svojim pristalicama rekao kako je nakon Bregzita i američkih izbora zaustavljena “kriva vrsta populizma”, dok je mu Vajlders koji nije ostvario željeni prodor u vrh holandske politike uprkos tome što je njegova stranka dobila više mjesta nego na prethodnim izborima, čestitao na pobjedi poručivši da “još nije gotov s njim”.

“Nakon Bregzita i izbora u SAD-u, ovo je veče u kojoj su Holandiji rekli ‘ne’ pogrešnoj vrsti populizma”, istakao je u izjavi Mark Rute.

Najveći gubitnik je Ruteov koalicioni partner, Laburistička stranka (PvdA), koja je ostvarila najgori rezultat u istoriji.

Hrišćanske demokrate ostvarile su značajan oporavak. Oni su, kao i laburisti, bili glavni akteri poslijeratne politike konsenzusa uHolandiji, no posljednjih godina su izgubili na popularnosti.

Druga dva velika dobitnika izbora su centristička D66 i stranka Zelena ljevica.

Stranka za slobodu i demokratiju (VVD) holandskog premijera Marka Rutea gotovo je sigurni pobjednik parlamentarnih izbora što predstavlja veliko olakšanje za čitavu Evropu koja je strahovala da će izbori u toj zemlji možda biti početak domino efekta koji će se nastaviti ove godine i u drugim zemljama Evrope, pišu u četvrtak svjetske agencije.

Čestitke i olakšanje u Evropi

Odbijanje protivislamske i protivevropske politike krajnje desnice na holandskim izborima donijelo je veliko olakšanje evropskim čelnicima, posebno Francuskoj i Njemačkoj, u kojima krajnja desnica želi na ovogodišnjim izborima ostvariti značajan rezultat, potencijalno predstavljajući egzistencijalnu prijetnju Evropskoj uniji.

Čestitke Holandiji zasad su stigle iz Njemačke, Francuske i iz Brisela.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je premijeru Ruteu i čestitala mu kazavši kako se raduje budućoj saradnji sa Holandcima “kao prijateljima, susjedima i Evropljanima”.

Francuski predsjednik Fransoa Oland čestitao je Ruteu, kazavši da će njegova vjerovatna izborna pobjeda znači i pobjedu protiv ekstremizma.

“Predsjednik Republike toplo čestita Marku Ruteu na njegovoj jasnoj pobjedi nad ekstremizmom”, rekao je Oland u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija.

Iz Brisela, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je holandskom liberalnom premijeru na “jasnoj pobjedi” nazvavši holandske izbore “glasom protiv ekstremista”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top