Evropa uvodi transparentan poreski sistem

Evropa uvodi transparentan poreski sistem

Evropska komisija će u martu predstaviti paket o poreskoj transparentnosti, koji će sadržati zakonodavni prijedlog za automatsku razmjenu informacija o poreskim rješenjima, u sklopu borbe protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

“Prosperitetnoj Evropi potrebni su pravedni, transparentni i predvidivi poreski sistemi kako bi preduzeća mogla ulagati i kako bi se vratilo povjerenje potrošača.

Kao dio našeg rada za pravednije tržište želimo uspostaviti veću poresku transparentnost i osigurati pravednije poresko nadmetanje unutar EU i u svijetu.

Nije prihvatljivo da se poreska tijela moraju oslanjati na curenje informacija kako bi sprovela poreska pravila, izjavio je potpredsednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

Na sastanku Komisije o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, dogovoreno je da je jedan od glavnih ciljeva osigurati da se preduzeća oporezuju na području na kom njihove djelatnosti ostvaruju dobit te da im se onemogući izbjegavanje plaćanja doprinosa pomoću agresivnog planiranja poreske politike.

“Zloupotreba poreske prakse i štetni poreski režimi nalaze pogodno tlo u mraku. Transparentnost i saradnja su njihovi prirodni neprijatelji.

Vrijeme je za novu eru međusobne otvorenosti među poreskim upravama i za novo doba solidarnosti među vladama kako bi se svima osiguralo pravedno oporezivanje. Komisija je u potpunosti predata cilju osiguranja najvišeg nivoa poreske transparentnosti u Evropi”, rekao je komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pierre Moscovici.

Komisija je takođe najavila da će ovog ljeta predstaviti drugi paket mjera za postizanje pravednog i efikasnog oporezivanja preduzeća kojim će se uzeti u obzir postojeće inicijative G20 i OECD u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top