Evropa smatra kako je Grčka ispunila uslove za produženje finansijske pomoći

Evropa smatra kako je Grčka ispunila uslove za produženje finansijske pomoći

Grčka je juče prije ponoći institucijama Evropske unije i MMF-u predstavila listu ekonomskih reformi.

Tim je potezom grčka vlada ispunila uslove za četvoromjesečno produženje finansijske pomoći, kao što je dogovoreno na pregovorima u petak.

– Sa stanovišta Evropske komisije, lista reformi dovoljno je opširna. Pogotovo smo zadovoljni odlučnošću u borbi protiv izbjegavanja poreza i korupcije. – izjavio je anoniman izvor, koji je dodao i kako dokument grčke vlade zahtijeva dalju doradu. Smatra kako će odlučna i brza implementacija obaveza iz predložene reforme biti ključna za zaključivanje pregovora.

Evropska komisija je na Twitteru potvrdila kako Grčka listu mjera predstavila na vrijeme. Grčka vlada je obećala i da će se pokušati obračunati s poreznim dužnicima te lošim zajmovima.

Grčki premijer Cipras je dogovor sklopljen u petak nazvao ‘pobjedom’, ali se suočio s kritikom iz vlastite stranke. Politički veteran i jedan od najuglednijih članova Sirize, Manolis Glezos, optužio je Ciprasa za održavanje statusa quo te se izvinio grčkom narodu što je ‘saučestvovao u iluziji’.

 

Izvor: Reuters/Lider
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top