Evropa se mora suprotstaviti nenaplativim zajmovima

Evropa se pod hitno mora suprotstaviti rastućoj količini nenaplativih zajmova, ako želi oporavak bankarskog kreditiranja koji je ključan za ekonomski oporavak.

U godinama poslije finansijske krize, sve veći broj preduzeća i domaćinstava širom svijeta suočava se sa poteškoćama u otplati kamata po osnovu njihovih dugova.

Međutim, problem nenaplativih kredita je, prema ocjenama MMF-a, postao naročito veliki u Evropi, prenosi američki list Volstrit Džornal.

Prema izvještaju tog međunarodnog kreditora, vrijednost nenaplativih zajmova u 28-članoj Evropskoj uniji je krajem prošle godine iznosila 1.000 milijardi evra, što je duplo više u odnosu na nivo iz 2009. godine i premašuje 9,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU, dok je u 19-članoj evrozoni, nivo nenaplativih kredita iznosio 932 milijarde evra.

“Smanjenje nivoa nenaplativih zajmova bi dovelo do podsticanja kreditiranja, naročito malih i srednjih preduzeća koja se najviše oslanjaju na bankarske finansije”, navodi se u izvještaju MMF-a.

Kako navodi američki list, ECB je davno priznala da je slabljenje evropskih banaka ugrozilo njene napore za podsticanje privrednog rasta i inflacije, zbog čega je pokrenula seriju programa namijenjenih obezbjeđivanju jeftinih zajmova.

Ove akcije, prema ocjenama MMF-a, međutim nisu bile dovoljne za rješavanje problema “loših” zajmova.

Kao rješenje za ovu situaciju, MMF-ovi stručnjaci preporučuju povećanje pritiska na banke kako bi otpisale ili restrukturirale nenaplative kredite. Predlažu se i reforme kako bi se pojačao zakonski okvir za naplatu duga i za objavu nesolventnosti, te poboljšanje tržišne infrastrukture radi stvaranja uslova za razvoj tržišta nenaplativog duga.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top