Evropa kasni za Srbijom | Ekonomist

Evropa kasni za Srbijom

U Srbiji je u prvom polugodištu 2017, kao i prošle godine u isto vrijeme, zabilježen rast aktivnosti investitora u izgradnju i komercijalne nekretnine. U Evropi dolazi do opadanja drugu godinu uzastopno, saopštila je revizorska kuća KPMG.

Polovina svih transakcija u toj oblasti u Sbiji bila je u sektoru maloprodaje, objavljeno je u publikaciji KPMG-a, koja se bavi godišnjim pregledom bankarskog finansiranja nekretnina u Evropi. Strani investitori, posebno južnoafrički, izraelski i austrijski preovladali su na tržištu izgradnje i investiranja u nekretnine u Srbiji.

Jedna od najvećih transakcija u prvih šest mjeseci 2017. godine je kupovina šoping centra Belgrade Plaza od strane izraelske kompanije BIG Shoping centres, koja je najavila i izgradnju tržnog centra u Beogradu, na Vidikovcu.

U Evropi ukupan obim investicija nastavio je da se smanjuje drugu godinu zaredom dostigavši 116,9 milijardi eura u prvoj polovini 2017, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period 2016.

Investitori i dalje najviše preferiraju ulaganje u poslovni prostor (41%) koje je dostiglo 48,7 milijardi eura, u maloprodaju (21%), industrijske nekretnine (11%) i hotele (6%).

Među svim evropskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. ostvarila je Češka sa 118 odsto, dok je Rumunija imala takođe značajan rast od 43 odsto.


 

Izvor: Tanjug ; Izvor fotografija: Serbian incomming

Komentariši

Top