“Evropa da nauči lekciju od Japana”

Njujork — Evropa treba da nauči lekciju od Japana da monetarna politika nije dovoljna za sprječavanje pada ekonomije u recesiju, smatra francuski ekonomista Tomas Piketi.

“Jedna od lekcija je možda da nije dovoljno samo štampanje novca. Ako štampate novac možete stvoriti ‘balon’ na tržištu kapitala i na tržištu nekretnina. Takva mjera neće neophodno povećati inflaciju i privredni rast”, izjavio je Piketi, poredeći privredu Evrope i Japana na jednom forumu u Tokiju, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Potrošačke cijene u eurozoni u januaru su na godišnjem nivou pale 0,6 odsto, a nedjelju dana ranije, predsjednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, najavio je program velikog otkupa državnih obveznica, u vrednosti od 1,1 bilion eura.

“U ovom trenutku, privredni rast u Evropi je veoma loš, a razlog tome vidim u prekomjernoj štednji. Isuviše brzo smo pokušali da snizimo budžetski deficit, zbog čega smo ugušili rast. Iz tog razloga, sada imamo isti problem kao Japan sa deflacijom”, zaključio je Piketi, čija je knjiga iz 2013. godine o sve većem jazu između bogatih i siromašnih postala međunarodni besteseler.

Centralna banka Japana (BoJ) je, kako podseća Blumberg, u oktobru prošle godine proširila program monetarnih podsticaja, dok je japanski jen oslabio 21 odsto prema dolaru otkako je u aprilu 2013. godine guverner BoJ, Haruhiko Kuroda, uveo program monetarnog labavljenja, što je pomoglo povećanju profita pojedinih izvoznika i jačanju ključnih indeksa Tokijske berze.

BoJ-ove mjere monetarnog labavljenja i podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) povećali su, međutim, troškove života u Japanu, što je ugrozilo ekonomski oporavak treće najveće privrede na svijetu.

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top