Evropa će pozajmiti novac Ukrajini za kupovinu ruskog gasa | Ekonomist

Evropa će pozajmiti novac Ukrajini za kupovinu ruskog gasa

Evropa je pristala da “otključa” sredstva u Svjetskoj banci na ime zajma Ukrajini za kupovinu dvije milijarde kubnih metara gasa od ruske gasne kompanije Gasprom.

Ukrajini je gas potreban za predstojeći zimski period, ali zvanična Moskva tvrdi da planirana sredstva možda neće biti dovoljna, javlja Raša tudej.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler, ruski ministar energetike Aleksandar Novak i potpredsjednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič su proteklog petka pregovarali o nacrtu sporazuma za novi zimski paket za Ukrajinu.

Pored 500 miliona dolara koje će dobiti od Evrope, Ukrajini je takođe odobren popust na ruski gas za predstojeća dva kvartala. Iznos popusta još nije poznat, ali je Novak rekao da će cijene biti slične kao u Poljskoj.

Ukrajini će, prema Novakovim riječima, trebati duplo veća količina gasa od planirane za dolazeći zimski period.

“Do danas, Ukrajina je u podzemna skladišta upumpala 14,7 milijardi kubnih metara gasa. Za normalan zimski period – a male su šanse da će zima biti topla – Ukrajini će trebati najmanje 19 milijardi kubnih metara gasa. Iz tog razloga, potrebno je da u skladišta upumpa još 4,3 milijarde kubnih metara”, rekao je Novak u intervjuu za TV stanicu “Rusija-24”.

Početkom ovog mjeseca, direktor Gasproma, Miler je rekao da će preliminarna cijena za Ukrajinu, bez popusta, biti 252 dolara za 1.000 kubnih metara.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top