Evro na dnu, švajcarac dobio krila | Ekonomist

Evro na dnu, švajcarac dobio krila

Evro je pao blizu sedmomesečnog minimum u odnosu na dolar usled zabrinutosti zbog terorističkog napada u Parizu.

Investitori su se u ponedeljak, zabrinuti zbog napada koji se odigrao u petak u Parizu i njegovog uticaja na privredu evrozone, držali podalje od jedinstvene valute.

Tradicionalno sigurna valuta, švajcarski franak, ojačao je 0,4 procenta u odnosu na evro.

Analitičari su ocijenili reakcije na zabrinutost oko napada u Parizu kao prilično prigušene, dok su investitori sa druge strane fokusirani na sve veće razlike u monetarnim politikama između Evropske centralne banke i američke Uprave federalnih rezervi.

Čak i prije napada, evro je slabio usled očekivanja da će ECB pristupiti uvođenju monetarnih olakšica sledećeg mjeseca, kao i mogućeg daljeg smanjenja depozitne kamatne stope, koja je već negativna, kao i kupovini novih sredstava koja su obuhvaćena programom kvantitativnih olakšica.

Evro je oslabio 0,5 procenata, na 1,0723 dolara, što nije daleko od šestoipomjesečnog minimuma od 1,0674 dolara, pošto se povukao gotovo 7,0 odsto od 15. oktobra kada je bio 1,1495 dolara.

Evro je zabeležio 130,66 jena, što je najniži nivo od kraja aprila, ali je na zatvaranju zabeležio nivo od 131,92 jena, neznatno slabiji u odnosu na prethodni dan.

Izvor: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top