Evrozona pokazuje znakove oporavka | Ekonomist

Evrozona pokazuje znakove oporavka

Potvrde da su zemlje monetarne unije izbjegle najgori scenario i da je finansijska kriza iza njih stižu sa svih strana, istražio je Jakov Avram, reporter Al Jazeere.

Lideri evrozone mogu da odahnu. Program kupovine državnih obveznica, koji je pokrenula Evropska centralna banka prošlog mjeseca, već daje rezultate. Većina ekonomskih parametara ide u prilog oporavku monetarne unije, koja je ne tako davno bila žarište svjetske finansijske krize.

Tako je i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u najnovijem izvještaju ustvrdila da privredni rast u evrozoni dobija na zamahu, dok u Kini usporava.

Ova organizacija, što je najvažnije, poručuje da su signali pozitivnog zaokreta u privrednom rastu, koji su registrovani kao privremeni u Italiji i Francuskoj u martu, sada potvrđeni. Ove države su ranije izazvale veliku zabrinutost u evrozoni, pošto je privreda Italije u prošloj godini pala za 0,3 posto, a Francuska zabilježila slab rast od 0,4 posto. Do kraja godine, prema prognozama Rima i Pariza, ove dvije ekonomije bi trebalo da porastu 0,7, odnosno 1 posto.

A ovi podaci idu na ruku Evropskoj centralnoj banci, koja je nedavno lansirala program otkupa državnih obveznica, takozvanog kvantitativnog labavljenja, vrijedan više od hiljadu milijardi evra, s ciljem podsticanja privrednog rasta i spriječavanja deflacije u eurozoni.

OECD-ov indeks je, istovremeno, ukazao na usporavanje rasta u Kini i Kanadi. To su značajne promjene na svjetskoj ekonomskoj sceni, jer je Kina u proteklim decenijama bila ključni pokretač globalnog rasta. Trend je promijenjen u proteklih nekoliko godina, pa je kineska privreda 2014. završila rastom od 7,4 posto. To je najlošiji rezultat Pekinga od 1990. godine.

O tome da je evro ponovo sve cjenjenija valuta svjedoči i potez Vlade Meksika. Ta država postala je prva država u svijetu koja je prodala 100-godišnje obveznice denominirane u evrima. Stogodišnje obveznice vrijedne su milijardu i po evra, a kupcima je garantovan prinos od 4,2 posto.

Mnoge države i kompanije sve više koriste benefite pada troškova zaduživanja u Evropi. Samo u prva tri mjeseca ove godine emitovane su obveznice u ukupnoj vrijednosti od 20 milijardi evra.

 

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top