Eurostat: Godišnja inflacija u eurozoni 1,8 odsto | Ekonomist

Eurostat: Godišnja inflacija u eurozoni 1,8 odsto

Stopa inflacije na nivou eurozone uvećana je u januaru ove godine na 1,8 odsto međugodišnje sa decembarskog nivoa od 1,1 odsto, a na nivou cijele Evropske unije iznosila je 1,7 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 1,2 odsto iz decembra, navodi se u najnovijem izvještaju evropskog zavoda za statistiku Eurostat.

Inflacija je u januaru prošle godine u eurozoni, kao i na nivou cijelog 28-člane Unije, iznosila 0,3 odsto, dodaje Eurostat, prema čijem izvještaju su najniže međugodišnje stope inflacije u januaru zabilježene u Irskoj i to 0,2 odsto, u Rumuniji 0,3 odsto i Bugarskoj 0,4 odsto.

Sa druge strane, najviši rast potrošačkih cijena prošlog mjeseca je, na godišnjem nivou, registrovan u Belgiji 3,1 odsto, u Letonijai i Španiji 2,9 odsto i u Estoniji 2,8 odsto.

U izvještaju Eurostata pojašnjeno je da je najveći uticaj na rast međugodišnje inflacije u eurozoni imao rast cijena motornih goriva 0,5 odsto, kao i lož ulja i povrća po 0,14 odsto, dok su deflatorni pritisak vršile cijene telekomunikacija, gasa, hljeba i žitarica.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top