Europol upozorio da online kriminalci peru novac i prebacuju digitalne valute u gotovinu | Ekonomist

Europol upozorio da online kriminalci peru novac i prebacuju digitalne valute u gotovinu

Tržište kriptovaluta posljednjih nedjelja doživljava ozbiljne promjene.

Bitkoin gubi sjaj kod dijela svojih najranijih i najplodnijih obožavalaca – kriminalaca – koji su pažnju poklonili jednoj drugoj vrsti virtualne valute, tokom protekla dva mjeseca, budući da zakonodavci usvajaju softverske alate za praćenje ljudi koji koriste bitkoin. Niz analitičkih kompanija kao što je Chainalysis postaju sve bolje u identifikovanju digitalnih tragova povezanih s kriminalom ili pranjem novca, upozoravajući berze i sprečavajući konverziju u tradicionalnu gotovinu.

Agencija za sprovođenje zakona Evropske unije, Europol, podigla je uzbunu prije tri mjeseca, pišući u izvještaju da “druge kriptovalute poput monera, ethereuma i Zcasha stiču popularnost unutar digitalnog podzemlja”. Online iznuđivači, koji koriste ransomware za zaključavanje žrtvinih računara sve dok ne zaključe plaćanje, počeli su tražiti upravo ove kriptovalute. Dana 18. decembra hakeri su napali do 190.000 WordPressovih stranica na sat kako bi ih proizvele monero, prema podacima kompanije Wordfence.

Za ransomware napade, monero je sada “jedan od favorita, ako ne i omiljena valuta”, izjavio je Matt Suiche, osnivač kompanije Comae Technologies u Dubaiju.

Monero je u posljednja dva mjeseca 2017. učetverostručio vrijednost na 349 dolara, prema podacima coinmarketcap.coma, stavljajući ga među brojne digitalne valute koje su rasle brže od bitkoina, najvrijednije digitalne valute na svijetu. Bitkoin je otprilike udvostručen u istom razdoblju, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

U slučaju monera, kriminalci ga prikupljaju jer bitkoinova osnovna tehnologija može raditi protiv njih. Blockchain, digitalna knjige koja detaljno bilježi koje adrese šalju i primaju transakcije, uključujući tačno vrijeme i iznos – ostavlja veliku količinu podataka koji se mogu koristiti kao dokaz. Povezivanje adrese s kriminalnim dijelom pa pažljivim praćenje tržišta bitkoina možete vidjeti da sredstva nestaju i ponovno se pojavljuju na drugim mjestima.

Monero, stvoren 2014. godine, značajno se razlikuje. Šifrira adresu primaoca na svoj blockchain i generira lažne adrese kako bi prikrio pravog pošiljaoca. Takođe prikriva i iznos transakcije.

Tehnike su toliko sofisticirane da softver koji označava novčiće za koje se sumnja da su dobijeni kriminalom sada označava gotovo sve što se pretvara u ili iz monera kao visoki rizik, kaže Pawel Kuskowski, izvršni direktor kompanije Coinfirm, koji pomaže razmjenama i drugim kompanijama da izbjegavaju zaraženi novac. To se upoređuje sa samo oko 10 odsto bitkoina, rekao je.

Monero je jedna od mnogih kriptovaluta usmjerenih na privatnost, od kojih svaka nudi različite sigurnosne karakteristike. Njegov glavni konkurent, Zcash – za kojega se zna da nema značajne simpatizere među kriminalcima – može ponuditi još bolju zaštitu privatnosti. Umjesto stvaranja lažnih adresa za skrivanje pošiljalaca, on šifrira njihovu pravu adresu. To čini nemogućim za identifikovanje pošiljaoca putem traženja korelacija u adresama koje se koriste u multiplim transakcijama kako bi se odredila stvarna. A to je ranjivost za monero.

Istraživači s Princetona nedavno su razvili alat koji im pomaže da analiziraju Zcash transakcije barem do neke mjere – ali nisu uspjeli “probiti” monero. Visoke bezbjednosne karakteristike Zcasha ne mogu se koristiti na raspoloživim “burner” telefonima, a to su omiljene sprave kriminalaca koji žele ostati anonimni.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top