Eurogrupa još nema sporazum sa Grčkom | Ekonomist

Eurogrupa još nema sporazum sa Grčkom

 

Rim — Predsjednik eurogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum odbacio je navode da će sporazum sa Grčkom biti uskoro postignut.

“Potrebno nam je još vremena”, rekao je Dajselbulm nakon sastanka sa italijanskim kolegom Pjerom Karlom Padoanom u Rimu, ističući da je malo vjerovatno da će do dogovora doći na sastanku ministara finansija eurozone u ponedjeljak.

Dajselblum je naveo da je otpis dijela grčkog duga i dalje “na stolu”, pod uslovom da Atini ispuni uslove koji se tiču strukturnih reformi, na koje je pristala u zamjenu za međunarodnu finansijsku pomoć.

“Teško je predvidjeti ishod sastanka u ponedeljak, ali uvjeren sam da ćemo u razumnom roku postići dogovor”, rekao je Padoan.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je optimističan da će njegova zemlja uskoro postići dogovor s kreditorima, dodajući da Atina čini sve da bi do toga došlo. Do postizanja dogovora s kreditorima, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Uprkos neuspijehu da sa međunarodnim kreditorima (EU i MMF) postigne sporazum o reformama koji bi otključao tranšu kredita pomoći vrijednu 7,2 milijarde eura, Grčka je ove nedjelje otplatila kamate vrijedne 200 miliona eura Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), što je prva od dvije tranše.

Do 12. maja treba da otplati još 750 miliona eura kamata MMF-u, a grčki zvaničnici odbacuju spekulacije da vlada u Atini neće prikupiti potrebni novac. Izvori iz Atine su za Frans pres ranije rekli da Grčka planira da u periodu od 8. do 15. maja prodajom obveznica pribavi 2,8 milijarde eura.

Vlada u Atini je, pozivajući se na “izuzetno hitne i nepredviđene potrebe” za novčanim sredstvima, prošlog mjeseca izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umjetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahtijeva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku. Procjene su da bi ovakav potez mogao donijeti u državnu kasu oko 2,5 milijardi evra.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top