Euro skliznuo na novi minimum u 2018. godini

Euro je skliznuo na novi minimum u 2018. godini prije nego što se blago oporavio, jer investitori računaju na jačanje dolara zbog relativno viših kamatnih stopa.

Faktori od uticaja na njegovo slabljenje su bili i izlazak SAD iz nukleranog pakta sa Iranom i politička neizvjesnost u Italiji.

Zabrinutost zbog povlačenja SAD iz međunarodnog nukleranog sporazuma sa Iranom podražala je dolar na prijepodnevnom azijskom trgovanju.

Nasuprot tome, prognoze o povećanju kamatnih stopa u evrozoni su potisnute.

Nakon pada od 0,3 procenta na 1,1823 dolara, što je najslabiji nivo u 2018. godini, euro se oporavio i trgovao na višem nivou za 0,2 procenta, na 1,1883 dolara.

Dolarski indeks je pao za 0,2 procenta sa ovogodišnjeg maksimuma od 92,959 poena.

U odnosu na jen, dolar je ojačao za pola procenta na 109,675 jena.

Švajcarski franak, valuta koja se tradicionalno smatra sigurnim utočištem, pao je za 0,1 procenat prema dolaru, ali je ojačao u odnosu na euro za 0,1 procenat. Franak je u utorak zabilježio tronedjeljni makismum prema euru.


Izvor; Nova Ekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top