Euro prema franku najjači od šoka 2015. godine | Ekonomist

Euro prema franku najjači od šoka 2015. godine

Euro je ojačao prema švajcarskom franku i sa kursom od 1.163 franaka dostigao je najviši nivo od januara 2015. godine, kada je švajcarska centralna banka odlučila da više neće braniti kurs na granici od 1,20 franaka za euro, a što je posebno šokiralo imaoce hipotekarnih kredita u francima.

U odnosu na američku valutu euro je kraj sedmice dočekao na kursu od 1,18 dolara.

Bitcoin je probio granicu od 6.000 dolara, čime je tržišna kapitalizacija ove kriptovalute prvi put premašila 100 milijardi dolara. Ove godine je vrijednost bitcoina porasla za vrtoglavih 500 odsto, ali su mišljenja o ovoj valuti i dalje podijeljena.

Jedni smatraju da je to klasičan špekulativni balon, koji će vremenom pući, dok su drugi uvjereni da prostora za rast još ima.

U anketi CNBC-ija (glasalo više od 23.000 internet korisnika), gotovo polovina je smatrala da će bitcoin premašiti magičnu granicu od 10.000 dolara.

Slično je u intervjuu ustvrdio nekadašnji upravljač hedge fondova Michael Novogratz kazavši da će bitcoin u narednih šest do deset mjeseci probiti granicu od 10 hiljada dolara.


 

Izvor: GdeInvestirati/Indikator.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top