Euro pod pritiskom zbog grčke krize | Ekonomist

Euro pod pritiskom zbog grčke krize

Na azijskim berzama su u ponedjeljak cijene dionica pale, dok se euro našao pod pritiskom, jer nema napretka u pregovorima o rješavanju grčkih dužničkih problema, pa toj članici eurozone prijeti bankrot.

Zbog grčke dužničke krize, na valutnim se tržištima euro našao pod pritiskom, pa je njegov kurs jutros pao 0,4 posto, na 1,1210 dolara.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je još jednog propalog pokušaja pronalaženja rješenja za grčke dužničke probleme. U nedjelju je sastanak između predstavnika grčke vlade i njenih kreditora trajao manje od sat vremena i nije urodio nikakvim napretkom. Evropski zvaničnici insistiraju na smanjenju penzija i povećanju poreza na dodanu vrijednost kako bi Grčka smanjila proračunski deficit, ali Atina to odbija da učini.

– Kako sporazum nije na vidiku, očekivanja da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone idućih dana će rasti, kaže Elsa Lignos, analitičarka u RBC-u.

Grčka vlada i predstavnici triju institucija – MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke – već mjesecima pregovaraju o reformama koje bi Grčka trebala da preduzme kako bi se deblokirala zadnja rata iz programa finansijske pomoći od 7,2 milijarde eura. Bez tih sredstava, malo je vjerojatno da će Grčka izbjeći bankrot kada joj krajem ovoga mjeseca na naplatu stigne MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura.

U četvrtak će o grčkim dužničkim problemima raspravljati ministri finansija eurozone i vjerojatno će morati da donijesu teške političke odluke. Grčka vlada i dalje poručuje da je spremna da pregovara, dok su zvaničnici Evropske unije krajem prošle sedmice održali prvu službenu raspravu o najgorem mogućem scenariju.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top