Euro pao na sedmonedjeljni minimum | Ekonomist

Euro pao na sedmonedjeljni minimum

Euro je pao na sedmonedjeljni minimum u četvrtak, jer su se investitori kladili na razilaženje monetarnih politika eurozone i SAD.

Pri tome računaju da će kamatne stope u 19-članom bloku vjerovatno ostati na rekordno niskom nivou tokom 2018, a da će u SAD biti povećane četiri puta do kraja godine.

Dolar je ojačao u odnosu na većinu valuta, zabilježivši šestonedjeljni maksimum u odnosu na korpu glavnih valuta, nakon što je predsjednik Federalnih rezervi (Fed) Džrom Pauel, u prvom javnom obraćanju u srijedu, iznio optimistične podatke o privredi SAD-a.

Na pad eura, koji se spustiona minimum od 1,2162 dolara, što je najslabiji nivo od 12. januara, uticali su statistički podaci prema kojima je rast proizvodnje u eurozoni dodatno usporio prošlog mjeseca.

Dolarski indeks se popeo na 90,868 poena, budući da je Pauelov optimizam o stanju privrede u obraćanju u Kongresu nagovijestio da će centralna banka Amerike povećati kamatne stope četiri puta, umjesto tri, kako su tržišta očekivala.

Dolarski indeks je, ipak, ove godine i dalje u minusu za 1,5 procenata, usljed podozrivosti da Trampova administracija preferira slabiji dolar kako bi popravila svoj narastajući trgovinski deficit. Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 117,65/95. Tokom prijepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 117,70/118.00, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabilježen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 62,9 miliona eura po prosječnom kursu od 117,9682. Narodna banka Srbije je intervenisala kupovinom 90 miliona eura na međubankarskom tržištu. Tokom popodnevnog dijela trgovanja dinar je oslabio na 117,80/118,10. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,80/118,10.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1.850 miliona dinara na nivou od 2,45 do 2,60.

Kineske berze su oslabile usljed pada akcija proizvođača čelika i aluminijuma nakon najave američkog predsjednika Donalda Trampa da će uvesti visoke tarife na uvoz metala, što je izazvalo strahovanja od mogućeg svjetskog trgovinskog rata.

Investitori su takođe oprezni u trgovanju uoči sednice Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), najvišeg kineskog zakonodavnog tela, sljedeće nedjelje u Pekingu, i sve više su zabrinuti povodom rizika od bržeg podizanja kamatnih stopa u SAD, izveštava agencija Rojters.

Indeks najlikvidnijih akcija CSI300 pao je za 0,8 odsto na 4.016,46 poena, dok je Kompozitni indeks šangajske berze (ŠEC) izgubio 0,6 odsto vrijednosti, spustivši se na 3.254,53 poena. Ove sedmice, indeks CSI300 je splasnuo za 1,3 posto, dok je ŠEC opao za 1,0 procenat.

Akcije vodećeg kineskog proizvođača čelika, kompanije “Baošan Ajron & Stil” pale su za 3,9 odsto, dok je kompanija “Aluminium Korp ov Čajna” završila trgovanje u minusu od 2,0 posto.

Iako Kina izvozi relativno malu količinu čelika u Sjedinjene Države, ona je na meti snažne kritike Trampove administracije na mnogim poljima, počev od aluminijumskih folija do prava intelektualne svojine, dodaje britanska agencija.

 

Izvor: Tanjug/B92

Komentariši

Top