Euro oslabio prema dolaru nakon podataka o inflaciji u Njemačkoj | Ekonomist

Euro oslabio prema dolaru nakon podataka o inflaciji u Njemačkoj

Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, skliznuvši nakratko na najniže nivoe u devet dana, nakon što su preliminarni podaci o regionalnoj inflaciji u Njemačkoj pokazali izrazitije usporavanje rasta cijena na godišnjem nivou.

Euro je u jednom trenutku skliznuo na 1,0737 dolara, nakon što je objavljeno da se godišnja stopa inflacije u njemačkoj saveznoj državi Saksoniji spustila na 1,8 posto, s 2,4 posto u mjesecu ranije.

Time se zajednička evropska valuta spustila s najviših nivoa u četiri i po mjeseca od 1,0906 dolara, koje je u jednom trenutku dostigla u ponedjeljak zbog očekivanja polaganog zaokreta u monetarnoj politici eurozone u smjeru podizanja kamatnih stopa.

Slabljenje eura pomoglo je dolarovu indeksu, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, da ostane na dobitku blagih 0,1 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 100,15 bodova.

Oporavak dolara pritisnuo je i britansku valutu, koja je u posebnom fokusu nakon što je u srijedu premijerka Teresa Mej podnijela zvanični zahtjev za izlazak Britanije iz Evropske unije. Funta je jutros skliznula 0,1 posto prema dolaru, na 1,2414 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top