Euro na udaru njemačkih izbora | Ekonomist

Euro na udaru njemačkih izbora

Svjetske valutne berze, od Hongkonga do Londona oborile su juče vrijednost eura uvjerene da je ekonomska lokomotiva Evrope-Njemačka, u ovom trenutku politički.

Odmah iza ponoći, inverstitori širom Azije krenuli su sa rasprodajom eura i akcija evropskih kompanija: valuta monetarne unije EU pala je tamo na 1.1906 američkih dolara. Koliko juče poslije podne u Londonu, euro je vrijedio 1.1885 dolara što je prilično daleko od 1,2092 “zelenih” koliko je vrijedio 8. Septembra, prenosi Poltika pisanje agencije Rojters.

Berzanski spekulanti otvorili su juče kladionicu da bi euro mogao vrlo brzo da sklizne i na 1,17 američkih dolara.

“Ako je izbor predsjednika Makrona nagovještavao da populizam nije prijetnja u Evropi, ishod izbora u Njemačkoj treba da posluži kao otrežnjenje”, poručio je Kit Džuks, glavni ekonomski strateg banke Socijete ženeral, akcionarima u dopisu sa naslovom “Evropska nevolja”.

U međuvremenu, pad eura i akcija vodećih evropskih kompanija, posebno njemačke autoindustrije, rezultat je nedoumica investitora oko niza ključnih poteza Berlina ali i Evropske centralne banke (ECB).

Investitori u ovom času nemaju pouzdana znanja da li će ishod nemačkih izbora uticati na odluku ECB o prekidu programa doštampavanja eura ove jeseni.

Neizvjesno je da li će novi kabinet u Berlinu biti manje ili više naklonjen jačanju evropskih finasijskih integracija – na čemu insistira zvanični Pariz. Odnosno, koliko će nova vlast u Berlinu zaoštriti uslove za rješavanje dužničke krize, to jest da li bi finasijska podrška mogla biti uslovljena zahtjevom da Atina napusti eurozonu.

Ovakve nedoumice, posebno uoči današnjeg ključnog izlaganja predsjednika Emanuela Makrona o reformisanju EU i novoj fazi evrointegracija, izazvale su nervozu na berzama, piše Poltika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top