Euro na najnižem nivou prema dolaru u posljednje dvije sedmice | Ekonomist

Euro na najnižem nivou prema dolaru u posljednje dvije sedmice

Na kraju prvog tromjesečja 2017. euro je završio na nivou 1,0652 dolara, što njegov najniži nivo u posljednje dvije sedmice, dok je na kvartalnom nivou evropska valuta na dobitku 1,28% prema američkoj.

Podstaknut spekulacijama da Evropska centralna banka planira da pooštri monetarnu politiku prije isteka programa otkupa obveznica polovinom protekle nedjelje, euro je dosegao nivo 1,09 dolara,

Cijena evropske valute prema američkoj na kraju nedjelje bila 1,3%, niža u odnosu na prethodnu sedmicu, jer je euro pritisnuo podatak da je inflacija u eurozoni u martu pala na 1,5%, što je ispod cilja ECB od nešto ispod 2 odsto, kao i izjave nekih zvaničnika da nema razloga da ECB u ovoj godini mijenja postojeću monetarnu politiku,

“Na odluke ulagača utiče kombinacija razočaranja zbog usporavanja inflacije i stalnih poruka kojima ECB utiče na tržišna kretanja. Osim toga, predstoje izbori u Francuskoj, tako da je investitorima teško da krenu u veće kupovine eura dok sve to ne prođe”, rekao je valutni analitičar u Citiju Ričard Kohinos.

Podršku dolaru su pružili podaci o rastu američke ekonomije u posljednjem kvartalu prošle godine. Prema revidiranim podacima američkog ministarstva trgovine BDP je u četvrtom kvartalu 2016. porastao 2,1 odsto na godišnjem nivou, dok su prethodne procjene ukazivale na rast od 1,9 odsto. To nije tako snažan rast da bi naveo američku centralnu banku da mijenja sadašnje procjene o povećanju kamata do kraja ove godine još dva puta. Ali, ako se nastavi ubrzanje rasta privrede i inflacije, to bi moglo uticati na ubrzanje Fed-ovog tempa povećanja cijene novca.

Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, porastao je 0,7 odsto, što je njegov prvi nedjeljni dobitak od početka marta. Na mjesečnom nivou, indeks je oslabio 0,9 odsto, dok je u prva tri mjeseca ove godine izgubio 1,7 odsto vrijednosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top