Euro blago ojačao zbog mogućeg postupnog ukidanja ECB-ovih podsticaja | Ekonomist

Euro blago ojačao zbog mogućeg postupnog ukidanja ECB-ovih podsticaja

Na svjetskim valutnim tržištima kurs eura ojačao je protekle nedjelje prema dolaru, poduprt špekulacijama da će Evropska centralna banka (ECB) početi postupno da ukida velike monetarne podsticaje, dok iz američkog Feda stižu signali o sve većem oprezu monetarnih vlasti.

Euro je prema dolaru blago ojačao u proteklih nedjelju dana, i to za 0,29 posto, na 1,1765 dolara.

Euro je ove godine ojačao prema dolaru 12 posto i bilježi najbolje rezultate u skupini valuta vodećih ekonomija svijeta G10, pri čemu su mu proteklih mjeseci podršku pružale špekulacije da će ECB uskoro početi smanjivati opsežan program monetarnih podsticaja, usmjeren na podsticanje ekonomskog rasta i inflacije u eurozoni.

Iako su zajedničku evropsku valutu u srijedu zakočile tvrdnje neimenovanih izvora da čelnik ECB-a Mario Draghi neće iskoristiti nastup na neformalnom godišnjem bankarskom okupljanju u američkom Jackson Holeu za najavu promjene politike, ulagači su i dalje optimistični u pogledu njenih izgleda.

Kurs dolara, pak, pod pritiskom je naznaka suzdržanosti u američkoj centralnoj banci kada je u pitanju nastavak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa. Zapisnik s Fedove julske sjednice pokazao je da su pojedini članovi odbora za monetarnu politiku zatražili obustavu ciklusa podizanja kamatnih stopa dok inflacija ne ojača.

Kurs jena, pak, nastavio je da jača i protekle nedjelje prema dolaru, jer su investitori sve nervozniji oko ulaganja u rizičniju imovinu poput dionica zbog njihovih visokih valuacija te oko budućnosti 8-godišnjeg globalnog uzleta na dioničkim tržištima.

Tržišta su poljuljali i teroristički napadi naoružane ekstremističke skupine ISIL u Španiji, podstakavši trgovce da potraže zaklon za kapital u imovini koju smatraju sigurnom.

Ulaganjima u sigurnije valute poput jena pogoduje i zabrinutost oko sposobnosti administracije predsjednika Donalda Trumpa da provede obećane ekonomske promjene.

Trump je početkom nedjelje raspustio dva specijalizovana savjetodavna vijeća za poslovna pitanja, nakon što je dvoje izvršnih direktora dalo ostavke zbog njegovih reakcija na nasilje u Charlottesvilleu u Viržiniji, a dva dana kasnije poručio da neće osnovati ni Vijeće za infrastrukturna ulaganja.

“Kako kopni potpora predsjedniku Trumpu i unutar i izvan Bijele kuće, neizvjesno američko političko okruženje vjerovatno će održavati kurs dolara na niskim nivoima”, kaže Viraj Patel, strateg u londonskom ING–u.

Kurs jena ojačao je protekle nedjelje 0,13 posto prema dolaru, na 109,15 jena za dolar.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top