Euro bi trpio posljedice izlaska Grčke iz eurozone | Ekonomist

Euro bi trpio posljedice izlaska Grčke iz eurozone

O izlasku Grčke iz eurozone u medijima se govori već godinama, ali službeni stav predstavnika Evropske Unije i Evropske centralne banke je uvijek bio da do toga ni u kom slučaju ne smije i ne može da dođe, i da će mjere koje je preduzela EU u saradnji s grčkom vladom donijeti rezultate i pokrenuti uništenu privredu Grčke.

Grčka i dalje grca u problemima, stopa nezaposlenosti je i dalje 26%, privreda se još uvijek nije pokrenula, a nova grčka vlada ne pristaje na nove mjere štednje koje predlaže EU. Zbog toga sve više evropskih političara otvoreno govori da Grčkoj nema spasa dok je unutar eurozone, te da je i za Grčku i za EU bolje da Grčka napusti euro i uvede vlastitu valutu.

Najnoviji znak upozorenja da bi do izlaska Grčke iz eurozone uistinu moglo da dođe je poziv britanskim bankama od strane britanske centalne banke (Bank of England, BOE) da se hitno pripreme na takav scenario i da prikupe dovoljno novca da mogu da apsorbuju šok koji bi nastao u takvom scenariju.

Alan Greenspan, bivši čelnik američke centralne banke smatra da bi napuštanje eura od strane Grčke ohrabrilo i mnoge druge zemlje kao što su Portugal, Španija i Italija na napuštanje eura, što bi na kraju dovelo do potpunog kraha eurozone.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u slučaju napuštanja eura od strane Grčke euro svakako dodatno izgubio na vrijednosti radi prebacivanja kapitala u sigurna utočišta kao što su američki dolar i švajcarski franak, ali do potpunog kraha eura ipak ne bi došlo. Danas su banke širom eurozone mnogo stabilnije i pripremljenije za finansijske šokove, a Evropska centralna banka je napokon uspjela da pokrene program masovnog ubrizgavanja novca u finansijski sistem koji bi bio dovoljan za spriječavanje masovne panike koja bi ugrozila cijeli sistem.

U slučaju napuštanja eura od strane Grčke, euro bi gotovo sigurno postao slabiji od američkog dolara i od švajcarskog franka, tj. američkom dolaru i švajcarskom franku bi ponovno naglo skočila vrijednost u odnosu na euro.

U trenutnu pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa kurs EUR/USD iznosi 1,0633 dok kurs EUR/CHF iznosi 1,0435.

Pad kursa eura ispod 1,00 u odnosu na američki dolar i švajcarski franak značio bi da je euro značajno podcijenjen u odnosu na većinu svjetskih valuta, i da bi svi euvropski proizvodi u ostatku svijeta bili mnogo jeftiniji nego danas, što bi dovelo do većeg izvoza koji bi pomogao oporavku ekonomske situacije u zemljama članicama eurozone.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top