EU zbog migranata duplira pomoć | Ekonomist

EU zbog migranata duplira pomoć

Brisel — Evropska unija udvostručila je, na 50 miliona evra godišnje, pomoć Italiji, Grčkoj i Malti, koje se bore s masovnim prilivom migranata sa Sredozemlja.

Portparolka Komisije Nataša Berto, rekla je da je “cio vanredni fond dupliran”, kako je odlučeno na jučerašnjem sastanku u Briselu.

Ovaj novac može biti upotrijebljen za prihvatne centre za migrante, medicinsku pomoć ili dodatno osoblje, prenio je AP.

Lideri EU dogovorili su se, takođe, da pošalju još brodova u patrole Mediteranom u okviru operacije “Triton”, ali oni neće imati mandat da aktivno traže i spasavaju migtante sa Bliskog Istoka, saopšteno je u Briselu.

Brodovi koji već patroliraju su dio operacije “Triton” kojom rukovodi Fronteks, evropska služba za kontrolu granica.

Šefovi država i vlada EU su se sinoć na vanrednom samitu u Briselu dogovoril da dvostruko pojačaju broj brodova i utrostruče budžet “Tritona”, ali nisu dozvolili aktivno traganje za postradalim migrantima, koji na pretrpanim plovilima pokušavaju da se domognu Evrope.

Više od 1.600 ljudi, koji bježe iz ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka, od početka godine udavilo se u vodama Mediterana, ali evropski političari smatraju da bi aktivno traganje i spasavanje samo ohrabrilo ilegalne migracije.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top