EU: Zakon o kloniranim životinjama | Ekonomist

EU: Zakon o kloniranim životinjama

 Zastupnici Evropskog parlamenta izglasali su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uredbu kojom se zabranjuje kloniranje domaćih životinja, njihovih potomaka i proizvoda dobijenih od njih, kao i uvoz u EU.

Za zakon je glasalo 529 zastupnika, a protiv ih je bilo 120. Tako se od evroparlamentaraca moglo čuti kako “tehnika kloniranja nije potpuno razvijena, i zapravo, nije postignut napredak. Mnoge od životinja koje su rođene žive umru u prvih nekoliko sedmica, i to bolno. Trebamo li to da dopustimo?”. Zastupnici su poručili kako moramo da uzmemo u obzir i zdravlje životinja, ali i uticaj na ljudsko zdravljete , kao i da se poljoprivrednici trenutno suočavaju s velikim pritiskom konkurencije iz Azije. Evropa se temelji na vrijednostima, a to uključuje i kvalitet.

Parlament je proširio zabranu stavljanja na tržište i uvoza klonova životinja, klonova zametaka, potomstva klonova životinja, reproduktivnog materijala klonova životinja i njihovog potomstva, kao i hrane i hrane za životinje dobijene od klonova životinja i njihovog potomstva.

Zabrana bi takođe trebala da se odnosi na životinje koje su već nastale od klonova u nekim trećim zemljama, kaže se u tekstu. Životinje se ne smiju uvoziti iz trećih zemalja osim ako na propratnim uvoznim certifikatima nije navedeno da to nisu klonovi životinja ili njihovo potomstvo.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top