EU zabranila spajanje Simensa i Alstoma | Ekonomist

EU zabranila spajanje Simensa i Alstoma

Evropska komisija zvanično je zabranila spajanje francuskog Alstoma i njemačkog Simensa, ocjenjujući u saopštenju da bi ono bilo štetno za konkurenciju na željezničkom tržištu Unije.

Francuska i Njemačka željele su da formiraju evropskog željezničkog gigantga koji bi mogao da bude konkurent kineskom državnom CRRC-u.

Ova odluka Komisije bila je očekivana, a francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji je vrlo kritičan prema tom vetu, potvrdio je danas da će se to dogoditi i unaprijed je osudio.

Francuska i Njemačka su se nadale, da bi novostvorena kompanija, predstavljala globalnog konkurenta koji može da se suprotstavi Kini.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margarete Vestager, rekla je da bi spajanje ove dvije firme stvorilo monopol na evropskom tržištu, blokiralo fer konkurenciju u EU i dovelo do poskupljenja prevoza.

U svojoj odluci ona je odoljela pritiscima iz dvije najjače zemlje u Uniji.

– Simens i Alstom su lideri željezničkoj industriji. Zabranili smo njihovo spajanje zato što kompanije nijesu bile spremne da odgovore na našu ozbiljnu zabrinutost oko zaštite konkurencije – rekla je Vestager na konferenciji za novinare u Briselu.

Alstom je poznat po proizvodnji francuskih brzih vozova TGV, a Simens po njemačkim brzim vozovima ICE. Kompanije proizvode i sisteme za signalizaciju na željeznici.

Evropska komisija od 1989. ima pravo veta na spajanja firmi, ali nije ga često koristila. Ona je u tri decenije, odobrila više od 6.000 spajanja, a zabranila manje od 30. Odobrila je, na primjer, spajanje cementara Lafarž i Holcim, zatim spajanje Er Fransa i KLM-a, kao i formiranje evropskog aeronautičkog giganta EADS.

Francuski ministar Le Mer, osudio je odluku i prije njenog donošenja nazivajući je greškom i navodeći da će ona služiti ekonomskim i industrijskim interesima Kine time što će blokirati stvaranje velike evropske grupe u oblasti željeznice. Le Mer se založio za reviziju evropskih pravila o zaštiti konkurencije, ocjenjujući da je odgovarajuće tržište za analizu konkurencije svjetsko tržište, a ne evropsko tržište.

Pariz i Berlin, kao i industrijalci, strahuju od konkurencije kineskog CRRC-a, broj dva u svijetu u oblasti željeznice koji je nastao spajanjem dvije kineske državne firme.

Francuska i Njemačka vlada su bile za spajanje, ali su uprave za zaštitu konkurencije u Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji i Španiji, izrazile zabrinutost da bi nova kompanija imala dominantan položaj i da bi mogla da potisne manje proizvođače vozova i poveća cijene na tržištu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top