EU više neće imati roming | Ekonomist

EU više neće imati roming

Pregovarači Evropskog parlamenta i zemalja članica postigli su dogovor o ukidanju rominga od juna 2017. godine.

Dogovor podrazumijeva potpuno ukidanje naknade za roaming do 15. lipnja 2017 što znači da bi unutar EU mogli koristiti mobilni telefon pod jednakim uslovima kao i kod kuće. To je dio plana reforme telekomunikacijskog tržišta u Evropi što bi trebalo da podstakne novi rast i inovacije. Ali, rečeno je, svaki pokušaj zlopotrebe provajdera usluga će moći da se sankcioniše. To bi uključivalo korištenje roaming usluga za bilo koje druge svrhe osim periodičnog putovanja.

Najvažniji dio za korisnike je da će cijene korištenja usluga rominga pojeftiniti od 30. aprila 2016. godine. Tako će cijena sms poruke biti 0,02 eura, a poziva maksimalno 0,05 eura po pozivu baš kao i cijena podaktovnog saobraćaja po megabajtu.

Očekuje nas i otvoreni internet koji podrazumijeva jednaku cijenu za sav saobraćaj bez obzira na pregledavani sadržaj te dostupnost i kvalitetu istog. Ipak, operaterima je ostavljena mogućnost blokiranja sadržaja u slučaju cyber napada ili kod problema prezakrčenosti saobraćaja.

Naravno, ovaj dogovor mora da potvrdi još Evropski parlament.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top