EU uzvraća Trampu - uvodi carine na robu iz SAD: Prvi na spisku "Levis" | Ekonomist

EU uzvraća Trampu – uvodi carine na robu iz SAD: Prvi na spisku “Levis”

U znak odmazde za potencijalno uvođenje carina Vašingtona, trgovinski šefovi Evropske unije bi mogli da uvedu carine od 25 odsto na uvoz robe iz SAD, u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara.

– Razmatramo mogućnosti uvođenja kontramjera, što znači da ćemo takođe uvesti poreze ili carine na uvoz iz SAD u Evropsku uniju – rekla je Malmstremova, a prenosi Raša tudej.

Američka kompanija “Levis” je saopštila da se oštro protivi bilo kakvim trgovinskim ograničenjima.

“Podržavamo otvorena tržišta i slobodnu trgovinu gdje svi igraju po pravilima. Jednostrano uvođenje carina nosi rizik od odmazde i destabilizuje globalnu ekonomiju, zbog čega će na kraju ispaštati američki brendovi, radnici i potrošači”, navodi se u saopštenju te kompanije.

Ukoliko SAD uvedu porez na evropski čelik, EU će odmah, prema riječima Malmstremove, preduzeti hitne akcije pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Tramp je prošle nedjelje objavio da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top