EU uložila 27 milijardi eura u vjetroelektrane | Ekonomist

EU uložila 27 milijardi eura u vjetroelektrane

Evropa je uložila 27 milijardi eura u vjetroelektrane u 2018. godini. Kako pokazuje godišnji izvještaj kompanije Wind Europe, finansiraće se rekordna količina novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vjetra.

– Energija iz vjetra zauzela je 60 posto svih novih ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije u Evropi prošle godine – izjavio je izvršni direktor Wind Europe Džil Dikinson, a prenosi portal Njuz Jurop.

To je, kako kaže, bila rekordna godina za količinu instaliranih novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vjetra, prensoi Bizlife.

– Smanjenje troškova znači da investitori sada dobijaju više megavata (MW) po euru koji ulože. Ali Evropa mora nastaviti da ulaže značajna sredstva u energiju vjetra ako želi da ostvari zadati cilj od 32 posto obnovljivih izvora energije do 2030. godine – izjavio je Dikinson, dodajući da novac postoji, ali da nema dovoljno isplativih projekata.

Prošlogodišnji uloženi iznos sličan je kao i u prethodnim godinama, ali će zahvaljujući smanjenju troškova, posebno u sferi onšor vjetroelektra (priobalnih), biti iskorišten za finansiranje rekordnih 16,7 gigavata (GW) novih kapaciteta.

Trenutno, jedan megavat (MW) novih kapaciteta ofšor vjetrolektrana (na kopnu) zahtjeva 1,4 miliona eura kapitalnih izdataka, dok je u 2015. to iznosilo dva miliona eura. S druge strane, jedan MW novih ofšor vjetroelektrana zahtjeva 2,5 miliona eura ulaganja, u poređenju sa 4,5 miliona, koliko je to bilo u 2015. godini.

Najveći dio budućih novih kapaciteta koji su najavljeni prošle godine, odnose se na onšor vjetroelektrane – 12,5 GW.

U izvještaju se, takođe, ističe da su sjeverna i zapadna Evropa još zaslužne za većinu novih ulaganja, pri čemu je Velika Britanija bila najveći investitor, uglavnom u ofšor vjetroelektrane, a odmah iza nje je Švedska.

Ulaganja u centralnoj i istočnoj Evropi su, pak, iznosila tek četiri odsto od ukupnog iznosa.

Članak Evropa u 2018. uložila 27 milijardi evra u vetroelektrane se pojavljuje prvo na Bizlife.rs.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top