EU ulaže u mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori | Ekonomist

EU ulaže u mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori

Evropska komisija i Evropska agencija za mala i srednja preduzeća pokrenule su ove godine projekat Ready2GO, čiji je cilj da se podrže mala i srednja preduzeća iz zemalja članica Evropske unije i zemalja učesnica COSME programa (program Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća) obezbjeđivanjem neophodnih alata za njihov garantovani uspjeh u inostranstvu.

Kroz projekat je odabrano 80 kompanija koje će dobiti priliku da prošire svoje horizonte, izgrade mrežu stranih kontakata i izdvoje se na svjetskom tržištu. Među njima su se našla i dva preduzeća iz Crne Gore.

Jedno od njih je Amplitudo d.o.o. iz Podgorice, koje je od 300 prijavljenih izabrano kao pogodno za izlazak na globalno tržište, sa posebnim fokusom na tržišta Kameruna i Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Amplituda, jedine crnogorske firme odabrane za kamerunsko tržište, kažu da je Ready2GO program izuzetna prilika za početak procesa internacionalizacije kompanije i odlična izvidnica u potencijale koje pruža afričko tržište.

“27. i 28. septembra u Beogradu, učestvovali smo na kolektivnom treningu o poslovanju u Kamerunu, gdje smo, pod nadzorom Privredne komore Srbije i delegata iz Milanske privredne komore, dobili sliku i informacije o Kamerunu. Zahvaljujući ovom treningu, pružila nam se prilika da poboljšamo svoje znanje o ciljanom tržištu i započnemo proces planiranja adekvatne izvozne strategije.”, saopštili su iz Amplituda.

Ready2Go program je ovoj mladoj crnogorskoj kompaniji dodijelio i ličnog mentora, gospodina Fabija Santonija, italijanskog konsultanta koji će im pomoći u sastavljanju strategije i pripremiti ih za posjetu Duali (drugom najvažnijem gradu u Kamerunu). Posjeta, tokom koje će se organizovati B2B sastanci, sa ciljem upoznavanja lokalnih kolega i pronalaska partnera i potencijalnih klijenata, planirana je za kraj novembra mjeseca.

Gospodin Fabio Santoni, vlasnik NoveConsulting, sa skoro dvije decenije iskustva na afričkom tržištu i više od decenije rada u Kamerunu, prethodne nedjelje održao je i trodnevni trening zaposlenima u Amplitudu, u njihovim kancelarijama u Podgorici. Cilj ovog treninga, po njegovim riječima, bio je da kroz obuku o razvoju izvozne strategije, metodama interne organizacije kompanije i pisanju međunarodnog biznis plana, pripremi zaposlene da budu glavni organizacioni resurs kada je u pitanju internacionalizacija ovog preduzeća.

“Ukoliko nijeste tamo, vi ne postojite.”, premisa je gospodina Santonija kada govori o izlasku na strana tržišta, te dodaje da će ovaj projekat omogućiti Amplitudu da, posvetivši svoje resurse i vrijeme edukaciji i razvoju kompetencija svojih zaposlenih, postane jedna od najkvalifikovanijih kompanija u Crnoj Gori.

 

Komentariši

Top