EU ukida benefite za britanski finansijski sektor | Ekonomist

EU ukida benefite za britanski finansijski sektor

Evropska unija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da posle Bregzita zadrži benefite za finansijski sektor, dok istovremeno blokira slobodno kretanje radne snage, upozorio je evropski komesar za ekonomska pitanja Valdis Dombrovskis.

Ne možemo tolerisati Britaniji da selektivno bira samo ono što joj odgovara. Odluka je na britanskoj vladi. Ukoliko odluči da pored napuštanja EU napusti i jedinstveno tržište, to će imati ozbiljne posljedice na londonski Siti”, izjavio je Dombrovskis za nemački poslovni list Handelsblat.

Londonska finansijska četvrt je imala značajne koristi od članstva Britanije u EU, a veliki obim trgovine, denominovane u eurima, prolazi kroz Britaniju zahvaljujući takozvanim “pasporting” propisima, koji omogućavaju Ujedinjenom Kraljevstvu da obrađuje transakcije u eurima, iako samo nije član eurozone.

Sporazum o tome da Britanija ostane dio unutrašnjeg tržišta EU mora da podrazumijeva poštovanje “četiri slobode” – slobodu kretanja kapitala, robe, usluga i radne snage, je bi u suprotnom, kako kaže Dombrovskih, London mogao da izgubi ta prava.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top