EU spriječila spajanje Londonske i Njemačke berze | Ekonomist

EU spriječila spajanje Londonske i Njemačke berze

Čini se da je spajanje Londonske berze (LSE) i Njemačke berze (Deutsche Börse), vrijedno 24 milijarde eura, spriječio Brisel. U LSE su rekli da je “malo vjerovatno” da će moći da ispune antitrust uslove koje je postavila Evropska komisija, kako bi se spojili s operatorom Frankfurtske berze.

Ovo je treći pokušaj spajanja, nakon što su dva prethodna pokušaja, 2000. i 20005. godine, propala. Iz LSE, koja upravlja i Milanskom berzom, obznanili su u nedjelju da su razmotrili zahtjev Evropske komisije za prodajom većinskog udjela u Milanskoj berzi (MTS), ali da ipak nisu spremni da se obavežu na divesticiju MTS-a. Takođe navode da “odbor LSE-a vjeruje da je malo vjerovatno da se prodaja MTS-a može dovršiti na zadovoljavajući način, čak i ako bi se LSE obavezala na takav potez. Nadalje, odbor LSE-a vjeruje da bi tako nešto dovelo u opasnost kritički značajne odnose sa regulatorima (u Italiji), te da bi bilo štetno za postojeće poslovanje LSE-a u Italiji”.

Saopštenje je stiglo nakon što je sredinom februara Komisija izrazila zabrinutost po pitanju spajanja i LSE-u dala rok za odgovor do 27. februara u podne. “Na osnovu trenutne pozicije Komisije, LSE vjeruje da je malo vjerovatno da će Komisija dati dozvolu za spajanje”, dodaje se u saopštenju. Akcije obije kompanije pale su u ponedjeljak, i to Njemačke berze za 5%, a Londonske za 3%.

Konačna odluka Komisije može se očekivati do kraja marta 2017. godine, a planirano spajanje izazvalo je negodovanje u Francuskoj, Belgiji, Portugaliji i Holandiji, koje imaju svoje berze u vlaništvu Euroneksta. Spajanje ove dvije berze stvorilo bi berzansku grupu koja bi mogla da parira Čikaškoj berzi u Americi i Hongkongškoj berzi u Aziji.

 

Izvor: The Guardian

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top