EU: Spremni smo da od jula smanjimo cijene rominga sa Zapadnim Balkanom | Ekonomist

EU: Spremni smo da od jula smanjimo cijene rominga sa Zapadnim Balkanom

Nakon što ekonomije iz regiona postignu novi sporazum o cijenama rominga, Evropska unija je spremna da počne sa smanjivanjem cijena rominga sa Zapadnim Balkanom, i to već od jula ove godine, kazala je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel na sastanku sa generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC)Majlindom Bregudanas u Skoplju.

Bregu i Gabriel su razgovarale o novom regionalnom sporazumu o romingu za Zapadni Balkan koji se finalizira, o regionalnom portalu za istraživanja i razvoj, usko povezanom sa portalima otvorenih podataka šest ekonomija Zapadnog Balkana kao osnove za dodatne regionalne projekte i potrebna rješenja, kao što su interoperabilna rješenja za javne uprave, privredne subjekte i građane.

Razgovarale su i o jačoj regionalnoj saradnji u oblasti kibernetičke sigurnosti i uspostavljanju regionalnog centra za edukaciju i istraživanja, te se saglasile da bi trebalo raditi i na temi žene i digitalizacija na Zapadnom Balkanu.

Vijeće za regionalnu saradnju je spremno da pomogne regionu da uloži veće napore i učestvuje u programima Evropske unije otvorenim za Zapadni Balkan, kao što su Evropska sedmica kodiranja, program pripravništva “Digitalna prilika”, mreža stručnih ureda za uvođenje širokopojasnog pristupa internetu, program interoperabilnih rješenja za javne uprave, preduzetnike i građane ISA2 i lanci blokova EU.

Na poziv domaćina, ministra za informaciono društvo i upravu Sjeverne Makedonije Damjana Mančevskog, Bregu je prisustvovala zvaničnom otvaranju tehnološkog akceleratora za mlade preduzetnike i inovatore i promociji naučno-tehnološkog parka, u prisustvu premijera Zorana Zaeva, komesarke Gabriel i ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije iz regiona.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top