EU rizikuje solarni rat sa Kinom | Ekonomist

EU rizikuje solarni rat sa Kinom

Brisel — Evropska unija rizikuje obnavljanje spora sa Kinom vezanog za proizvodnju solarnih panela, nakon što je potvrdila pokretanje nove istrage u tom sektoru.

Potvrđujući medijske izvještaje, portparol Evropske komisije Danijel Rosario je naveo da su evropske trgovinske vlasti prošlog mjeseca otvorile novu istragu zbog navodnih dampinških cijena kineskog solarnog stakla, ključne komponente solarnih panela, prenosi agencija Frans pres.

S obzirom na to da je najnovija istraga pokrenuta 19. decembra, EU sada ima na raspolaganju devet mjeseci kako bi prikupila informacije u slučaju o solarnom staklu i kako bi donijela odluku o pokretanju zvanične tužbe.

Trgovinski spor oko solarnih panela iz 2013. godine izazvao je najveću trgovinsku istragu u EU ikada. Kina je najveći svjetski proizvođač solarnih panela, a EU je tada optužila Peking da tu tehnologiju prodaje ispod cijene kako bi stekao kontrolu tržišta. Izvoz kineskih solarnih panela u Evropu bio je vrijedan 21 milijardu evra.

U julu prošle godine, zvanični Brisel i Peking došli su do teško izvojevanog sporazuma, čime je stavljena tačka na niz kontramjera koje su EU i Kina uvodile jedna drugoj.

 

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top